Friss információ! Az állami kezesség beváltása tartozást nem törölte el a Kormány, a végrehajtások újra indultak, a továbbiakban az Ön ügyében is várható a végrehajtó 2017 áprilistól.

A lakáshitelhez csatolt állami kezességvállalással biztosított hitel törlesztések nem fizetése esetén, a Bank érvényesíti a garanciavállalásból eredő jogokat. Így a hitelt felvevő ki nem fizetett hiteltartozása az állammal szembeni fizetendő kötelezettség. Ezt az összeget a NAV állami kezesség beváltás számlájára kell befizetni, viszont mivel általában nagy összegről van szó, az adósok képtelenek az egyösszegű megfizetésre.

Így erre a tartozásra a NAV végrehajtást indít. Az Art. 2012. június. 20-i módosítása következtében az állami kezességgel biztosított hitelszerződések felmondása esetén nincs helye az ingatlan végrehajtásnak, ha az ingatlan állam által történő megvásárlását kezdeményezték a Net. tv alapján. Tehát az ingatlanok megvásárlását érdemes kezdeményezni a Nemzeti Eszközkezelő Zrt-nál.

Ennek keretében az adós lemond az ingatlanáról és bérlőként az ingatlanban maradhat. Az állam megvásárolja az ingatlant, ha a törvényi feltételek fennállnak.

Az állami kezességbeváltást a NAV határozatban írja elő, melyet a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül meg kell fizetni. Amennyiben a hitel összegét Ön mással közösen vette fel, a hitelfelvevők egyetemleges felelősséggel tartoznak a tartozás visszafizetéséért. Ilyenkor minden kötelezett az egész szolgáltatással tartozik, de amennyiben bármelyikük teljesít, a jogosulttal szemben a többiek kötelezettsége is megszűnik. Ez alapján a NAV a hitelfelvevőket külön-külön határozattal az egész tartozás visszafizetésére kötelezi. Amennyiben a tartozás összegét bármelyik hitelfelvevő befizeti, a másik hitelfelvevő tartozása is megszűnik.

Ezekben a végrehajtási ügyekben irodánk jelentős segítséget tud biztosítani!

Írjon emailt az info@adotartozas.hu címünkre, vagy hívja a 06/30 814 5181 számot. Használja a Kapcsolatfelvételt!