A végrehajtás egyik legfájdalmasabb része az, amikor a végrehajtó a lefoglalt ingóságokat vagy ingatlant árverésen értékesíti. A NAV árverés döntő többségénél a lefoglalt vagyon általában a becsérték alatt, a piaci árnál jóval alacsonyabb összegért talál gazdára. Ezáltal az adós jelentős vagyonvesztéssel számolhat.

Előfordulhat az is, hogy az elárverezett vagyonból befolyó összeg nem fedezi az adós tartozását. Ilyenkor más vagyontárgyak lefoglalására és elárverezésére kerül sor. A foglalások kötelező sorrendisége megszűnt, vagyis az is lehetséges, hogy az ingatlan tulajdon mellett az ingóságokat is árverezik, vagy fordítva. Amikor egy NAV árverést kiírnak, arról az adóst árverési hirdetmény útján kell értesíteni. Több esetem volt már, amikor az adós nem vette át ezt az értesítést valamilyen akadály miatt, és véletlenül értesült arról, hogy a házát a napokban árverezik.

Általában az árverések kiírását követően az adós lehetőségei beszűkülnek. A végrehajtó hajthatatlan, ha a teljes tartozást nem tudja az adós kifizetni egy összegben, könyörtelenül sor kerül a NAV árverésre. Aki idáig eljut, azokat a szállítás, árverés lelkileg nagyon megviseli.

Irodánk azonban egy kiírt árverés esetén is tud segíteni ügyfeleinek! Legjobb esetben a NAV árverés elmaradhat és az ügyfél újabb lehetőségeket kaphat a végrehajtási eljárásban. Ehhez viszont az kell, hogy mihamarabb keressen, hogy legyen időnk a szükséges eljárások elindításához.

Ha tehát Ön vagy cége árverési hirdetményt kapott és szeretné elkerülni a kellemetlenségeket, esélyt akar a végrehajtási ügye megoldására, hívja mielőbb ügyfélszolgálati telefonunkat vagy írjon üzenetet a “Kapcsolatfelvétel“-re kattintva, illetve e-mailt az info (kukac) adotartozas.hu címre.

Telefon: 06/30 814 5181

A NAV elektronikus árverés szabályairól:

A NAV által működtetett on-line árverések adatai nyilvánosak és a NAV oldalán bárki megtekintheti a folyamatban lévő vagy meghirdetésre kerülő árveréseket. Az árveréseken azonban csak az vehet részt, aki rendelkezik ügyfélkapus hozzáféréssel és bejelentkezik a NAV elektronikus árverési felületén. Természetes személyként és jogi személyként (cégként) is árverezhetnek. Az árverésen ajánlattevők és az árverési vevő személye titokban marad, ún. adótitok.

Az ügyfélkapu regisztráció hasznos dolog, mert sokféle ügyet tudunk intézni az interneten keresztül. Mivel az árverések bárki számára hozzáférhetőek, nagy nyilvánosságnak van kitéve, így nagy az esélye annak, hogy a NAV a lefoglalt ingóságokat vagy ingatlant sikeresen elárverezi. Az árverést a NAV árverési hirdetménnyel tűzi ki, melyből elvileg az adósnak is kapnia kellene egy példányt. Ebben szerepelnek az árverésre és a lefoglalt árura vonatkozó főbb adatok, valamint, ha a lefoglalt aroról fénykép készült, úgy azt is megtekintheti az érdeklődő.

Az árverés kezdő időpontjától számítva a harmadik nap 21 óráig tart az árverés, azonban a folyamatos licitálás. Amennyiben a zárás előtti 2 percben új licitálás érkezik, az árverés 5 perccel meghosszabbodik. Az ajánlattevők senki mással-aki az árverésen részt vesz-nem kerülnek kapcsolatba, ezért tiszta az elektronikus árverés.